Blog Kategorileri
Rastgele Makale

Işık Hızıyla Duygusal İyileşme (EMDR)

Bazen çocuklar hiç beklemediğimiz anda farklılaşıp yeni bir kimliğe bürünmeye başlarlar. Kimisi içine kapanırken kimi dalıp gitmeye kimisi ise her şeye yönelik yoğun kaygı hissetmeye başlarlar. Bu kaygılar da en çok yaşamının ya da sevdiği insanların yaşamanın tehdit altında olduğuna yöneliktir. 
Bazen çocuklar hiç beklemediğimiz anda farklılaşıp yeni bir kimliğe bürünmeye başlarlar. Kimisi içine kapanırken kimi dalıp gitmeye kimisi ise her şeye yönelik yoğun kaygı hissetmeye başlarlar. Bu kaygılar da en çok yaşamının ya da sevdiği insanların yaşamanın tehdit altında olduğuna yöneliktir. İşte bu tip durumlarda yakın geçmişi ebeveynlerin hızla gözden geçirmesi gerekir. Çünkü çocukları travmatik yaşantı geçirmiş olabilirler.

Günlük rutini bozan ani ve beklenmedik bir şekilde gelişen kaygı ve panik yaratan, kişinin anlamlandırma süreçlerini bozan olaylar travmatik yaşantılar olarak tanımlanabilmektedir. Travmatik olaylar sonrasında travmaya maruz kalan bireyin yaşama uyuma dair günlük devam eden mekanizmalarının bozulmasıyla ortaya çıkar. Anılar, geri görüşler (flashback), kabuslar tekrarlayıcı şekilde, bilince gelir. Strese tepki olarak salgılanan stres hormonları travmatik deneyimin uzun süreli hafızadan sabitlenmesine yol açmaktadır.

Çocuklar söz konusu olduğunda travmatik olay tanımı değişim göstermektedir. Çünkü çocuklar travmatik olay diye tanımladığımız olaylar dışında yetişkinler hiç farkında olmadan da travmatize olabilirler. Onları bazen ağabey-ablalarının yaptığı bir şaka, bazen akranlarının maruz bıraktığı zorbaca davranışlar, bir TV film sahnesi, zaman zaman yaşanan kazalar, hastalıklar, yaralanmalar etkileyebilir. Yaşanırken üzerinde çok durmadığımız fakat farkında olmadan çocuğu, ergeni etkisi altına alan olaylar bu kapsama girer. Kimi travmatik olay da gizli kalır. Özellikle cinsel istismar ve akran zorbalığı olayları yaşandıktan çok sonra öğrenilebilir. İşte bu gibi şartlarda bireyin içinde bulunduğu zor durumdan kurtulmasına yardımcı olabilecek çok etkili bir teknik olarak EMDR Türkçe açılımıyla Göz Hareketleriyle Duyarsızlaştırma ve Yeniden İşleme karşımıza çıkıyor.

EMDR bugüne kadar her yaştan yaklaşık 2 milyon kişinin farklı tiplerde psikolojik sorunlarının başarıyla tedavisinde kullanılmıştır. Dr. Francine Shapiro tarafından geliştirilen EMDR tekniği, fizyolojik temelli bir terapidir. Travma Sonrası Stres Bozukluğu (TSSB) yaşandığında amigdala, prefrontal korteks ve hipokampus yapısal ve işlevsel olarak değişikliğe uğrar. EMDR ile iki yönlü göz hareketleriyle ya da diğer iki yönlü uyarımlar (ses,dokunma) kullanan bir bilgi işleme yöntemidir. Bu yöntem ile geçmişteki olumsuz yaşantının, hastanın bugününü bozmayacak hale gelmesini sağlar. Travma tedavisi geçmişle hesaplaşmanın bitmesine ve daha normal bir yaşam sürdürülebilmesine hızla olanak tanır. Özellikle çocuk ve ergenlerde çok hızlı çözüm aldığımız bu yöntem ile danışanlar daha uyumlu ve işlevsel tepkiler vermeye başlarlar. Yaşadıkları acıyla yüzleşebilir, konuşabilir ve her şeyden önemlisi yaşamlara devam edebilir duruma gelirler.

KAYNAK :
1) Ruhsal Travma Tedavisi için EMDR Doc. Drç Önder KAVAKÇI HYB Basım Yayın. 2014
2) EMDR Derneği resmi web sayfası (www.emdr.tr.org)
3) Işık hızında Duygusal İyileşme Yeni ve Güçlü  Terapi Tekniği “EMDR” David Grand, Kuraldışı Yayınları. 2015

Bizi Arayın 0553 756 61 01 - 0552 888 09 98
Tüm bireyler sosyal problemlerden kişisel problemlere, takıntılardan saplantılara farklı psikolojik sorunlarla karşılaşabilmektedirler. Bu hayatlarını olumsuz etkilerken süreç geciktikçe çözümü zorlaşan bir travma haline gelir.  Çözüm için psikolojik danışmanınız Karadeniz Farkındalık Enstitüsü hep yanınızda.
Karadeniz Farkındalık Psikoloji Enstitüsü Resmi Web Sayfasıdır. İçeriğin ve görsellerin tüm kullanım hakları Karadeniz Farkındalık Enstitüsü'ne aittir izinsiz kopyalanması veya kullanılması yasaktır.
2021 Turkuaznet İnternet ve Bilişim Hizmetleri tarafından geliştirilmiştir.