Ergen Danışmanlığı
Ergenlik bireyin gelişim süreci boyunca en hızlı gelişme, büyüme ve olgunlaşma sürecine girdiği ikinci dönemdir. Bu döneme adım atan çocuk fiziksel, bilişsel, duygusal, ahlaki ve toplumsal alanlarda değişim sürecine de adım atmış olur.
Her birey, çocukluktan ergenliğe geçiş sürecinde zorluk yaşamaktadır. Ergenlik bireyin gelişim süreci boyunca en hızlı gelişme, büyüme ve olgunlaşma sürecine girdiği ikinci dönemdir. Bu döneme adım atan çocuk fiziksel, bilişsel, duygusal, ahlaki ve toplumsal alanlarda değişim sürecine de adım atmış olur. Süreç öyle hızlı ve kompleks yapıdadır ki gerçekte doğal olan değişimler, ergenin kendisini ve çevresini şaşkınlığa uğratmaya başlar.
Çocuklukta anne baba tarafından korunan ve kollanan, birçok ihtiyacı karşılanan birey, zaman içinde kendi bakış açısını oluşturmaya başlar ve daha fazla özgürlük alanına ihtiyaç duyar. Birçok doğruyu ve yanlışı sorgularken, anne baba ile hem işbirliği hem de çatışma içine girer. Bu durum bireyi hem yakın olmaya hem de ayrışmaya ihtiyaç duyduğu bir sürece sokar. Ergenlik döneminde yaşanan sosyal problemler, öğrenme güçlükleri, aile içi çatışmalar ailelerin uzman yardımına başvurmalarını gerektiren problemlerdir. Bu dönemde yaşanan travmalar ve olumsuz yaşantılar hayat boyu bireyin ayağına takılan taşlar olur. Ergen terapisi, ergenin kendisini daha iyi tanıması, isteklerini ve arzularını şekillendirmesi, anne baba ile daha ılımlı ilişkiler kurabilmesi, öfkesini yönetebilmesi konularında fayda sağlamaktadır.
Ergen psikoterapisinde ilk değerlendirme aşamasında nasıl bir psikoterapi uygulanacağı terapist tarafından belirlenir. Terapist uygulanacak tedavi yöntemini belirlerken kişinin mevcut problemleri, hikayesi, gelişim seviyesi, tedaviye aktif katılımı ve çocuğun yaşadığı psikolojik sorunlarda hangi tür müdahalelerin gerekli olduğu gibi unsurları değerlendirerek karar verir.
Psikoterapi gençlerde ihtiyaç duydukları duygusal desteği almaları, arkadaşları ve aileleriyle yaşadıkları çatışmaları çözümlemeleri ve yaşadıkları problemlere yeni bir bakış açısıyla bakabilmelerini sağlamak gibi birçok fayda sağlar.
Ergen terapisinin fayda sağladığı konular; Ergenlik döneminde anti-sosyal davranışlar, Ergenlikte kaygı bozukluğu/Anksiyete, Travmalar, Ergenlikte yaşanan ölüm-kayıp-yas süreçleri, Ergenlik dönemi depresyonu, Ergenlikte obsesif- takıntılı davranışlar, Sınav kaygısı, Sosyal fobi/ Sosyal kaygı, Ergenlikte dikkat eksikliği, Madde kullanımı, Ergenlik dönemi davranış problemleri, Ergenlikte öfke ve saldırganlık, Hızlı değişen duygu durumları, Özgüven sorunları, Uyku problemleri- Kabuslar, Ergenlikte suç işleme, Çalma davranışı, Ergen birey- aile arasında işbirliği sağlanması, Aile arasındaki çatışmalar ve iletişim problemleri vb.