Aile Danışmanlığı

Aile terapisi; değişim ve gelişimi sağlamak adına, aileler arasındaki yakın ilişkinin çalışıldığı, psikoterapinin bir dalıdır. Terapistlerin yaşanan sorunları aile sistemi içerisinde ele aldığı ve aile üyeleri ile birlikte çalıştığı terapi modelidir.
 0
 1
 2
 3
Bireylerin diğer insanlarla kurdukları ilişkiler, ruh sağlıkları ve duygusal doyumları açısından çok önemlidir. Özellikle ebeveyn, eş ve çocuklar gibi kişilerle kurulan yakın ilişkilerde, bu rol daha belirgin bir hal alır. Bu yakın ilişkilerde bireyler zaman zaman çatışmalar, zorlu ve sıkıntılı dönemler yaşayabilirler. Aile terapisti problemlere tüm ailenin bir şekilde dahil olduğunu bilir ve aile üyelerinin problemin çözümünde önemli rolleri bulunduğunu kabul eder. Terapist bireylerin birbirlerini ve aile içi ilişkilerini anlamalarına yardımcı olur. Aile içinde yaşanan zorlu ve sıkıntılı süreçlerin ele alınarak çatışmaların çözülebilmesi, tüm aile üyelerinin sağlıklı yönde değişiminin ve gelişiminin sağlanmasına katkıda bulunur. Hem aile içi ilişkileri düzenlenmesi hem de diğer insanlar ve durumlar ile ilişkilerin düzenlenmesi sağlanır.

Aile terapisi aile içindeki dinamikleri değerlendirir ve düzenler. Bununla birlikte gerektiğinde ihtiyacı olan bireylere de psikolojik destek sağlar. Örneğin psikolojik soruna sahip bireyin ailesine sunulan terapi yardımı, hem kişinin sorunuyla baş edebilmesini kolaylaştırıcı bir unsur hem de bilgi kaynağı görevi görür. 
Genel olarak aile terapisi gerektiren problem durumlar;  aile içindeki ikili ilişki güçlükleri, sorumlulukların paylaşımına ilişkin problemler, sadece bir üyenin yaşadığı problemin ailenin diğer üyelerini de etkilemesi (panik atak, hayvan fobisi, öfke kontrolü, depresyon, dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu, davranım bozuklukları vb.), ailenin yaşadığı her tür travma (kayıp, iflas, kaza vb.)  şeklinde sıralanabilir.

Aile terapisi aile üyelerinin uzlaşmasına ve birbirlerine yardım etmesine imkan sağlar. Aile içinde her üyenin farklı yanlarını kabul etmeye, birlikte yaşamanın dengesini kurmaya destek olur. Bu terapi yaklaşımında tedavi gören yalnız bireyler değil, onların bağlı olduğu ilişki ağlarıdır. Terapist yardım alan ailelerin fark etmediği sorunlara dikkat çeker ve bunlar üzerinde ailenin çalışmasını sağlar. Ayrıca terapist aile bireylerinin birbirlerine nasıl davrandıklarını da inceleyerek iyileşmeye katkıda bulunur.

Bizi Arayın 0553 756 61 01 - 0552 888 09 98
Tüm bireyler sosyal problemlerden kişisel problemlere, takıntılardan saplantılara farklı psikolojik sorunlarla karşılaşabilmektedirler. Bu hayatlarını olumsuz etkilerken süreç geciktikçe çözümü zorlaşan bir travma haline gelir.  Çözüm için psikolojik danışmanınız Karadeniz Farkındalık Enstitüsü hep yanınızda.
Karadeniz Farkındalık Psikoloji Enstitüsü Resmi Web Sayfasıdır. İçeriğin ve görsellerin tüm kullanım hakları Karadeniz Farkındalık Enstitüsü'ne aittir izinsiz kopyalanması veya kullanılması yasaktır.
2021 Turkuaznet İnternet ve Bilişim Hizmetleri tarafından geliştirilmiştir.